Proporcje pomiędzy kwasami omega 3 i omega 6

proporcje-pomiedzy-kwasami-omega-3-i-omega-6Proporcje pomiędzy kwasami omega 3 /omega 6 w diecie wpływają na skład osocza i błon komórkowych. Obie grupy kwasów tłuszczowych konkurują o te same enzymy: cyklooksygenazę (COX) i 5-lipo-oksygenazę (5-LO), które przekształcają je w aktywne biologicznie lipidy nazywane eikozanoidami.
Eikozanoidy synetyzowane z kwasu ara-chidonowego (AA) – omega 6 są bardzo aktywne biologicznie, nawet w bardzo małych stężeniach. Ich nadmiar prowadzi do poważnych zaburzeń równowagi wewnętrznej organizmu. Wykazują one następujące działanie:

• zwężają światło naczyń krwionośnych, co prowadzi do zmniejszenia przepływu krwi, niedotlenienia i zakwaszenia
• nasilają zmiany zakrzepowe i zwiększają ryzyko powstawania zatorów
• potęgują reakcje zapalne
• nasilają reakcje alergiczne – szczególnie u osób podatnych
• zwiększają proliferację i rozrost nowotworowy komórek – szczególnie sutka, jelita grubego i prostaty

Eikozanoidy, które powstają z kwasów tłuszczowych omega 3 wykazują przeciwstawne działanie biologiczne:

• hamowanie nadmiernej kurczliwości naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i zaopatrzenie tkanek w tlen
• działanie przeciwzakrzepowe
• działanie przeciwzapalne
• działanie antynowotworowe poprzez hamowanie proliferacji komórkowej i rozrostu tkanek
• działanie antymiażdżycowe i kardiopro-tekcyjne
• działanie antyalergiczne